09 ΟΚΤ
2010

Αρχείο Νικηφόρου Βρεττάκου: Ο Νικηφόρος Βρεττάκος "Επιστρέφει στη γενέθλια γή"

Συγκινητική υπήρξε η ανταπόκριση των φίλων και θαυμαστών του έργου του αείμνηστου μεγάλου Λάκωνα ποιητή και Ακαδημαϊκού στην έδρα της Ποίησης Νικηφόρου Βρεττάκου στις εκδηλώσεις που έγιναν με την ευκαιρία της ανακομιδής των Λειψάνων του από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών και της εγκατάστασής τους σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο παρεκκλήσι του Αη - Γιώργη στην Πλούμιτσα το Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010. Η ψιλή βροχή και το πρόωρο τσουχτερό κρύο δεν εμπόδισε τους 250 περίπου φίλους του Νικηφόρου Βρεττάκου να συρρεύσουν στην Πλούμιτσα, για να βρεθούν στην "επιστροφή" του στη γενέθλια γη, όπως πάντοτε επιθυμούσε.

Οι εκδηλώσεις με τον τίτλο "Ο Νικηφόρος Επιστρέφει στην Πλούμιτσα» που έγιναν με πρωτοβουλία της οικογένειας Βρεττάκου σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, το Σύλλογο Φίλων του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου και συνδιοργάνωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας περιελάμβαναν:

1. Επιμνημόσυνο δέηση στην οποία χοροστάτησε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Ευστάθιος

2. Αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικηφόρου, που έγιναν από τον Νομάρχη Λακωνίας κ. Κων. Φούρκα.

3. Αναφορές στο έργο και τη ζωή του ποιητή από τους κυρίους :

Γρηγόριο Σκαλκέα, Ακαδημαϊκό.

Βιντσέντζο Ρότολο,Πρόεδρο του Σικελικού Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του           Παλέρμο 

Ντέϊβιντ Κόνολλυ, καθηγητή Μεταφρασεολογίας του Αριστοτελείου Παν/μίου                   Θεσσαλονίκης και μεταφραστή έργων του ποιητή.

Παναγιώτη Βρεττάκο, φιλόλογο και συγγραφέα.

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους υποδέχτηκαν και καλωσόρισαν η Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης κ. Πολυτίμη Πολυχρονάκου-Αλεξανδρίδη και ο πρόεδρος  του Συλλόγου των Φίλων του Αρχείου του Νικηφόρου Βρεττάκου κ. Ευάγγελος Αρφάνης ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Κων/νος. Σβολόπουλος και ο Νομάρχης Λακωνίας.

Στη συνέχεια ο Σύλλογος Φίλων του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου απένειμε τιμητικές πλακέτες στην κ. Emmanuela de Nora, και στους κυρίους Vania Cantoni-de Nora και Λεωνίδα Ερμήλιο για την προσφορά τους στη δημιουργία του πνευματικού κέντρου «Το καταφύγιο του ποιητή» στην Πλούμιτσα.

Οι ομιλίες έκλεισαν με απαγγελία ποιήματος αφιερωμένου στον Νικηφόρο Βρεττάκο από τον κ. Βασίλη Βλαχάκο. 

Αξίζει να τονιστεί η θετική ανταπόκριση του προέδρου της Ακαδημίας και του Νομάρχη Λακωνίας στην πρόταση της Βιβλιοθήκης περί ανακηρύξεως του 2012 ως έτους Νικηφόρου Βρεττάκου. Το 2012 ως γνωστό συμπληρώνονται 100 χρόνια από την εκδημία του Νικηφόρου και η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης έχει υποβάλλει σχετικό αίτημα στον Υπουργό κ. Παύλο Γερουλάνο. 

Ακολούθησε η ξενάγηση που έκανε ο Κώστας Βρεττάκος, γυιός του ποιητή, στους εκλεκτούς προσκεκλημένους στο «Kαταφύγιο του Ποιητή», ένα φιλόξενο χώρο περισυλλογής διανοουμένων «για τους απωθημένους της εποχής», όπως έλεγε ο Νικηφόρος Βρεττάκος που δημιουργήθηκε στο πατρικό σπίτι του ποιητή στην Πλούμιτσα με την ευθύνη του Κώστα Βρεττάκου και αποτελούσε όνειρο του ποιητή από την εποχή όπου ζούσε αυτοεξόριστος στο Παλέρμο το 1972. 

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση γεύματος προς τιμήν των προσκεκλημένων στο Βαλτάκι στο κέντρο "Γλυφάδα".

Οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης οφείλουν δημόσια να ευχαριστήσουν:

τον Παναγιώτατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιο, τον αξιότιμο πρόεδρο της Ακαδημίας κ. Κων. Σβολόπουλο, τον αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όλους του παρευρισκομένους για την παρουσία τους και τη συμβολή του στην εκδήλωση, 

το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λακωνίας και το Νομάρχη κ. Κων. Φούρκα για την κάλυψη των εξόδων εγκατάστασης της προτομής και τη διαμόρφωση του χώρου πέριξ αυτής, 

τον Ακαδημαϊκό κ. Γρηγόριο Σκαλκέα, τον κ. Βιντσέντζο Ρότολο, τον κ. Ντέϊβιντ Κόνολλυ, τον κ. Παναγιώτη Βρεττάκο για τα θερμά λόγια και τις προσωπικές αναφορές τους στη ζωή και το έργο του ποιητή. 

την Οινοποιία «ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΥ-ΟΙΝΟΠΟΙΙΑ ΤΑΫΓΕΤΟΣ» για την ευγενική χορηγία των εκλεκτών κρασιών της δεξιώσεως.

Κατηγορίες: Εκδηλώσεις
 

ρόπτρον | 2011