27 ΑΠΡ
2012

Ιστορικό Μουσείο Κρήτης: Ο Βρεττάκος συναντά τον Ελύτη.

Μετά το έτος Οδυσσέα Ελύτη (2011), που έγινε ιδιαίτερα αισθητό στην Κρήτη μέσα από τη δραστηριότητα της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών, διανύουμε, χωρίς οι περισσότεροι να το έχουμε αντιληφθεί, το έτος Νικηφόρου Βρεττάκου. Ωστόσο, για λίγες μέρες, Ελύτης και Βρεττάκος θα συγκατοικήσουν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης. Η Ε.Κ.Ι.Μ. παρουσιάζει στο φουαγιέ του δευτέρου επιπέδου του Ι.Μ.Κ. μικρή έκθεση-αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, με τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
 
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 27 Απριλίου ως τις 12 Μαΐου 2012. Το υλικό της επιμελήθηκε η Ελένη Τζινιέρη-Τζανετάκου, διευθύνουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σπάρτης και του Αρχείου Νικηφόρου Βρεττάκου και περιλαμβάνει είκοσι τρία ταμπλό με βιογραφικό - εργογραφικό χρονολόγιο του ποιητή. Η φροντίδα της διάθεσης του υλικού ήταν πρωτοβουλία της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Νομού Ηράκλειου Λιάνας Καλοκύρη, καθώς η έκθεση έχει επίσης μια εκπαιδευτική στόχευση. Τη φροντίδα της ανάρτησης της έκθεσης στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης ανέλαβε η επιμελήτριά του Αγγελική Μπαλτατζή.
Ο Νικηφόρος Βρεττάκος ανήκει στη γενιά των δημιουργών του 1930, που συνέβαλαν στην ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης, όπως και ο Οδυσσέας Ελύτης.
Με δεδομένο το ενδιαφέρον που έχει προκαλέσει, η μεγάλη έκθεση για τον Οδυσσέα Ελύτη που επιμελήθηκε ο Δημήτρης Καλοκύρης θα παραταθεί και θα παραμείνει στις Αίθουσες Περιοδικών Εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.Κατηγορίες: Εκδηλώσεις
 

ρόπτρον | 2011