25 ΙΟΥΛ
2011

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ [1]

Η δεύτερη από τις δύο τελευταίες εκδόσεις είναι το "ΕΞΟΔΟΣ ΜΕ ΤΟ ΑΛΟΓΟ (ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΧΑΡΑ)", εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ, 2008.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται και σπαράγματα από στίχους που γράφτηκαν κατά τη συνήθεια του Νικηφόρου πάνω σε πακέτα τσιγάρων.
Η Φαίδρα Ζαμπαθά-Παγουλάτου γράφει:
Τα χειρόγραφα πάνω στα πακέτα τσιγάρων της ποιητικής σύνθεσης του Νικηφόρου Βρεττάκου διασώθηκαν από τον πατέρα μου λογοτέχνη Κούλη Ζαμπαθα, αδελφικό φίλο του ποιητή.
Θυμάμαι, παιδάκι ακόμη, όταν κουβάλησε όλα εκείνα τα πακέτα στο σπίτι. Με τι αγάπη τα έκοψε και τα κόλλησε πάνω σε κιτρινωπά φύλλα χαρτιού και ύστερα τα έδεσε στους Γανιάρηδες, μοναδικούς βιβλιοδέτες που λάτρεψαν το βιβλίο και την αισθητική του παρουσίαση.
Λίγο πριν φύγει ο πατέρας, μου τα έδωσε λέγοντάς μου: "Αυτά είναι του Νικηφόρου μας, να τα φυλάξεις σαν τα μάτια σου". Αυτό το γεγονός μου χάρισε δύο μεγάλες χαρές στη ζωή μου.
Ο Νικηφόρος το γνώριζε αλλά δεν τα είχε δει ποτέ. Όταν άποτε μίλησε σε μια εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του πατέρα, με ρώτησε αν έχω το συγκεκριμένο βιβλίο και μου το ζήτησε εκείνο το βράδυ να το δείξει συγκινημένος στο κοινό, ίσως για να αποδείξει τη δύναμη της φιλίας τους. Η δεύτερη χαρά ήταν όταν το παρέδωσα στον γιό του, σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκο, που θεωρώ αδελφό, για να το εκδώσει".
[Σημ. Το χειροποίητο αυτό βιβλίο έχει δωρηθεί από την κα Ζαμπαθά στο Αρχείο]
Κατηγορίες: Εκδόσεις
 

ρόπτρον | 2011